Het ware geloof?

Bewerkt naar een YouTube interview met Dr. John Lennox

“Hoe kun je nou in Jezus geloven terwijl er zoveel andere geloven zijn? Waarom zou ik de Bijbel lezen als de Koran of een boek van het Hindoe geloof net zo waardevol is? Christenen zijn arrogant door te beweren dat Jezus de juiste weg naar God is.”

Hoe vaak word je als gelovige niet met zulke vragen geconfronteerd en het is een goede en belangrijke vraag die onze aandacht verdient.

Gemaakt naar het beeld van God
Om die vraag goed te beantwoorden is het allereerst erg belangrijk om doordrongen te zijn van het feit dat ieder mens gemaakt is naar het beeld van God. Dus ook de Moslims, de Hindoes en ook de niet-gelovigen. Ieder mens is kostbaar in de ogen van God en als je niet over deze dingen denkt vanuit dat gegeven zal het je niet meevallen om het Evangelie met anderen te delen. Helaas gebeurt het maar al te vaak dat mensen woedend tegenover elkaar komen te staan omdat het respect ontbreekt; het respect dat er moet zijn, omdat ieder mens een schepping is van God.

Zijn Christenen betere mensen?
De verschillen in geloof of overtuiging hebben niet direct iets te maken met morele verschillen. Zo zijn er nogal wat groepen die op andere mensen neerkijken omdat die ‘de waarheid’ niet hebben. Maar die verschillen hebben vaak niets te maken met een goede of slechte moraal. Ze hebben te maken met de manier waarop mensen denken dat iemand zich tot God moet richten.

Veel moslims en hindoes hebben bijvoorbeeld een sterke morele code. En dat is ook goed te begrijpen als je ervan overtuigd bent dat ook zij gemaakt zijn naar het beeld van God en dus ook morele wezens zijn. Er zijn ook genoeg ongelovigen te vinden die een hogere morele standaard hebben dan veel christenen. Het overkwam Abraham toen hij probeerde zijn eigen huid te redden door te liegen tegen de farao die er een hogere standaard op na bleek te houden dan Abraham, die toch de vader van het geloof wordt genoemd. Dit is van essentieel belang om te begrijpen, want op het moment dat je iemand vertelt dat je een Christen bent gaan veel mensen er direct vanuit dat je denkt dat je eigenlijk een beter mens bent. Niets is minder waar.

Wat zijn dan de verschillen?
Waar zit het verschil dan en wat maakt het christendom zo kostbaar in vergelijking tot andere religies? Zijn ze misschien toch allemaal waar zoals de veelgehoorde uitspraak: “Alle wegen leiden naar Rome.” Met andere woorden, iedereen heeft het bij het rechte eind en het zal uiteindelijk voor alle mensen wel goed aflopen.

Nee, er is een groot verschil tussen het christendom en alle andere religies op deze planeet. Neem alleen al de drie grootste religies op aarde.

* Mijn Joodse vrienden geloven dat er wel een persoon als Jezus was, maar die is nooit uit de dood opgestaan.
* Mijn Islamitische vrienden geloven ook dat er een persoon als Jezus was, maar die stierf niet aan een kruis.
* Christenen geloven dat Jezus stierf en verrees.

Drie geloven, drie zienswijzen, maar alle drie met een volledig andere kijk op de zaak. Die drie dingen kunnen niet allemaal waar zijn. Iemand heeft ongelijk. Dus, wat moeten we daarmee?

Wat is religie voor jou?
In dat licht vraag ik mensen graag wat ze denken dat religie eigenlijk is. Dan geef ik ze een voorbeeld en vraag ik: “Is jouw religie een beetje zoals dit?

Er is een of andere ceremonie aan het begin of een soort inwijding die je op een pad zet. Het is dan de bedoeling dat je netjes op dat pad blijft lopen. Tijdens de reis kom je verschillende mensen tegen die je kunnen helpen. Priesters, goeroes, imams of leraren. En dan, aan het einde van de weg, kom je aan bij een soort poort met een of andere weegschaal. Hier word je beoordeeld op basis van je gedrag. Als je slaagt en je hebt een voldoende dan word je opgenomen in de hemel, het paradijs, nirwana of hoe het ook mag heten volgens jouw persoonlijke overtuiging.

 Het is goed te vergelijken met een universitaire opleiding. Op een bepaalde dag word je toegelaten en ga je studeren. Je wordt omringd door geweldige professoren of onderwijzers, en sommige van die meesters zijn absoluut geweldig slim en heel behulpzaam. Alleen kunnen die professoren je geen diploma garanderen. Het hele systeem werkt tenslotte op het principe dat je een diploma krijgt op basis van je verdiensten. Als je het niet verdient, krijg je ook geen toegang.

Veel mensen zeggen op dit moment dat ze inderdaad zo over religie denken.

Hm. Is dat jouw opvatting van religie? Het is een geloof, een overtuiging, maar het is in geen geval christendom. Veel mensen denken dat het christendom zo in elkaar zit. Je hoopt er maar het beste van en waarschijnlijk zal God, die tenslotte goed en aardig is, je uiteindelijk wel binnenlaten.

Geen acceptatie aan het einde maar aan het begin
Zo werkt het niet. Eigenlijk is het net andersom en word je niet aan het einde van het pad geaccepteerd, maar juist aan het begin. De reis begint bij het kruis, als een mens zich overgeeft aan Jezus. Als een mens Jezus accepteert en zich bekeert van de troep die hij ervan gemaakt heeft en de pijn die hij zichzelf of anderen heeft bezorgd, vergeeft en accepteert Jezus hem en gaat Hij met hem mee op het pad dat uiteindelijk naar de hemel leidt.

Het kookboek
Hier is nog een illustratie van hetzelfde principe.

56 jaar geleden ontmoette ik een mooi meisje en daar wilde ik graag mee trouwen. Dus stapte ik op haar af en zei ik: “Lieverd, ik wil graag met je trouwen en daarom heb ik een geschenk voor je.” Toen ze het papier opgewonden van het geschenk afscheurde zag ze dat ik een kookboek voor haar had gekocht. Ze keek me verrast aan en terwijl ik haar vriendelijk toeknikte vertelde ik haar: “Op pagina 145 staat het recept voor Mascarponebavarois met bitterkoekjes.”

* Gij zult tien eieren nemen en deze splitsen.
* Gij zult de gelatine tien minuten laten weken in koud water.
* Gij moet zeker 15 minuten met de garde kloppen en geen minuut minder… enzovoort, enzovoort.

Toen zei ik, “Lieverd, als je dit 40 jaar lang goed doet en ik tevreden ben, dan kunnen we trouwen. Dan accepteer ik je en neem ik je tot vrouw. Anders ga je maar naar je moeder terug.”

Absurd!
Maar toch denken veel mensen precies zo over God. Je zou nooit een ander mens zo willen beledigen door acceptatie afhankelijk te maken van prestaties. En zou God dan wel zo zijn? Nee, ik trouwde met haar omdat ze mij accepteerde en het had niets te maken met haar kooktalent. Dat betekent natuurlijk niet dat het haar niet kan schelen hoe ze kookt en ze wil niets liever dan goed voor me zorgen. Maar ze kookt niet voor me om mijn genegenheid te verdienen.

Dat is de essentie van het christendom en dat is ook het grote verschil tussen het geloof in Jezus en iedere andere godsdienst of levensovertuiging op onze planeet.

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier