Maandag 12 augustus 2024

Vader…
Dit is het woord dat de Heer ons graag hoort gebruiken!

Heer, geeft U ons deze week de Geest van adoptie en wilt U ons laten zien en voelen dat we Uw kinderen zijn. We hebben Uw voortdurende aanwezigheid, kracht en genade nodig. O Vader, zonder Uw steun zullen we zeker vallen.
Amen

Ik vraag je daarom, gelovige:
Naar wie ga je toe in moeilijkheden?
Naar wie roep je in gevaar?
En aan wie vraag je hulp in tijden van nood?
Ik hoor je zeker zeggen: “Mijn Vader!”

Wie spreekt er tot jou door de Bijbel?
Wie beproeft je door Zijn voorzienigheid?
Wie onderwijst je met Zijn roede?
En wie is het die je zuivert en reinigt?
Opnieuw zul je antwoorden: “Dat is mijn Vader!”

En wie houdt de wereld in Zijn hand?
Wie bestuurt de naties?
Wie ketent Satan?
En wie vergeeft de zonde?
Opnieuw antwoord je: “Dat is mijn Vader!”

Daarom vermaan ik je om het Woord van onze Vader te vertrouwen, om in Zijn huis te verblijven en om alles van Zijn hand te verwachten. Zeg het elke dag opnieuw: “Ik zal opstaan en naar mijn Vader gaan!”

James Smith 1840

In een Perzische fabel die eens is verteld
wordt een kostbare waarheid vermeld.
Eens lang geleden in een verlaten stuk wei
vond een zwerver zomaar een grote homp klei
die geurde met een heerlijke, hemelse kracht
waarmee hij de mensen in diepe vervoering bracht.
“Wat is dat?” dacht iedereen.
“Die homp lijkt niet eens op een kostbare steen.
Maar toch moet het iets heel bijzonders zijn;
die goddelijke geur, zo heerlijk en fijn.”
“Welnee,” zei de klei, “ik ben slechts wat aarde.
Eigenlijk heb ik geen enkele waarde.”
“Maar,” vroegen de mensen verbaasd, “die odeur?
Vanwaar dan die zoetheid, die etherische geur?”
“Beste vriend,” zei de klei, “dat is makkelijk zat
Want de roos heeft geleefd op mijn pad.”

Onbekend

“Ik probeer te vertrouwen,” sprak een bedroefde vrouw met tranen in haar stem, toen een geliefde vriend werd begraven.
“Ik probeer het echt, maar ik heb zo’n pijn!”
Proberen om te vertrouwen is hetzelfde als wanneer een gewond vogeltje met zijn gebroken vleugel probeert te vliegen. Dat vogeltje doet erg zijn best en gebruikt al zijn energie, maar komt geen meter van de grond.
Als ons hart gebroken is zal het ons niet helpen om te proberen te vertrouwen. Dat zal onze pijn en onze tranen alleen maar verergeren.

Wat kunnen we dan doen in tijden van grote smart?

Wij moeten ons neerbuigen aan de voeten van onze Redder. Als wij ons, in plaats van te proberen te vertrouwen, dicht tegen Jezus aandrukken en ons vermoeide en angstige hoofd op Zijn schouders leggen en ons koesteren in Zijn allesomvattende genade, groeit de rust en het vertrouwen, zonder dat we er verder iets voor hoeven te doen. De belofte die Hij ons gegeven heeft, dat Hij ons zal bewaren in Zijn volmaakte vrede, wordt in ons vervuld en elke golf van pijn, frustratie en onmacht vloeit weg uit ons hart.  

Naar een artikel van A.E. Kittridge

Deze week nieuw op de site

Vlak voor de grote depressie in 1929 gaf een man eens een klein fortuin aan een christelijk goed doel. Toen sloeg de grote depressie in als een bom en de man verloor zijn hele hebben en houden. Een vriend bekritiseerde hem en zei: “Ik had het je nog gezegd. Je had dat bedrag niet weg moeten geven
Lees hier verder

Als we persé de zorg van morgen vandaag al op onze schouders willen laden, kunnen we het inderdaad niet aan. Dan dreigen we onder de last te bezwijken. God geeft ons daar geen extra kracht voor. Een overdenking.
Lees hier verder

Spreuk van de week

Voor mij is Jezus het Leven dat ik wil leiden, het Licht dat ik wil weerkaatsen, de Weg die ik wil bewandelen, de Liefde die ik tot uitdrukking wil brengen en de Vrede die ik rondom mij wil zaaien. Jezus is alles voor me.
Moeder Teresa (1910-1997)

Geloof in Jezus Christus is de vlucht van de ziel naar de veilige stad.
Hugh Binning (1625-1654)

Blijf dicht bij Mij, dan blijf Ik in u. Net zoals een rank alleen maar kan vrucht dragen als zij in de wijnstok blijft, kunt ook u alleen maar vruchtbaar leven als u in Mij blijft. Ik ben de wijnstok en u bent de ranken. Als u dicht bij Mij blijft en Ik blijf in u, brengt u veel vrucht voort. Want zonder Mij kunt u niets doen.
Jezus (Johannes 15:4-5)

 Blijf, Heer
In me om me te versterken
Naast me om me te behouden
Boven me om me onderdak te geven
Onder me om me te ondersteunen
Voor me om me te leiden
Achter me om me terug te brengen
En om me heen om me te verstevigen

-Lancelot Andrews (1555-1626)

Om over na te denken

Dr. W.B. Hinson sprak voordat hij stierf de volgende woorden vanaf de kansel: “Ik kan me nog herinneren dat de dokter tegen me zei: ‘Walt… het spijt me, maar je lichaam wil niet meer. Je gaat binnenkort sterven’. Die dag liep ik door de velden terug naar huis. Ik keek naar de bergen waar ik zo van houd. Stoere rotsen als een symbool van kracht. Ik keek naar de rivier met zijn troostende stroom en het kristalheldere water. Ik keek naar die prachtige bomen die me telkens weer toefluisteren dat God goed is en het leven mooi. ’s Avonds keek ik naar de hemel… Alle lichtjes flonkerden en vervulden mijn hart met vrede. Toen zei ik: “Ik zal jullie misschien niet lang meer zien, maar berg, als jij er niet meer bent, zal ik nog leven. Rivier… als jij niet meer naar de oceanen toestroomt, zal ik er nog zijn. Sterren, als jullie van de hemel vallen en uitgebrand zijn, zal mijn licht nog steeds stralen en schijnen, want alles in deze materiële wereld vergaat, maar ik ben eeuwig. Ik ben jullie dankbaar voor alles wat je me gegeven hebt. ” Dit was het vertrouwen van een mens die zijn God kende. Laat het ook jouw vertrouwen zijn.

Streams in the Desert

En zie, Ik ben met u al de dagen, tot de voleinding van de wereld.
Mattheüs 28:20 HSV

Het is onmogelijk om woorden te bedenken die . . .

meer troostend,
meer versterkend,
meer bemoedigend en
meer heiligend zijn dan deze.

Jezus moest Zijn volgelingen alleen achterlaten. Alleen, haast als weeskinderen in een koude, onvriendelijke wereld. Toch niet.

De vrienden van Jezus waren niet verlaten. Hun Meester zou altijd “bij hen” zijn. Hoewel ze de opdracht kregen om een werk te doen dat wellicht nog zwaarder was dan dat van Mozes toen hij naar Farao werd gestuurd, moesten ze niet ontmoedigd raken. Hun Meester zou zeker “bij hen” zijn.

O, wat een gezegende belofte die ook voor ons geldt.

Laten alle ware christenen zich aan deze woorden vasthouden en ze in gedachten houden. Christus is altijd “bij ons”.

  • Hij kwam als “Emmanuel,” God met ons en belooft ons om altijd bij ons te blijven tot aan het einde toe.
  • Hij is dagelijks bij ons, om te vergeven en te vergeven
  • Hij is dagelijks bij ons, om te heiligen en te versterken;
  • Hij is dagelijks bij ons, om ons te verdedigen en te bewaren;
  • Hij is bij ons in ons verdriet en in onze vreugde; in ziekte en in gezondheid; in het leven en in de dood; in de tijd en bovenal met ons in de eeuwigheid.

O geliefde kinderen van God:

Wie heeft er zo’n Koning,
zo’n constante Metgezel,
en zo’n onfeilbare Vriend?

Wat kunnen we nog meer vragen? Hij heeft het gezegd en Hij zal Zijn Woord houden: “Ik ben altijd bij u, tot aan het einde van de eeuw.”

J.C. Ryle

Het maakt mij niet uit wat iedereen van die man vindt. Of ze hem nu juichend binnenhalen als een koning, of hem verwensen en hem het liefst de laan uit zouden willen sturen. Mij maakt het niet uit wat hij gelooft of hoe goed of slecht zijn reputatie is.

Mij gaat het om iets anders.

Hoe reageren zijn kinderen als hij de sleutel in het slot van de voordeur steekt en weer thuiskomt na een lange werkdag? Vragen ze zich angstig af wat er die avond nog gaat gebeuren en proberen ze zich stilletjes terug te trekken in de kleinste uithoeken van hun kamer? En zijn vrouw? Probeert ze zenuwachtig een manier te bedenken hoe ze die tien euro van hem los moet krijgen voor de onverwachte boodschappen?

Maar hij gaat toch naar de kerk? Hij zingt toch elke zondag in het koor en is een gerespecteerd lid van de gemeenschap? En al die donaties dan aan die goede doelen?

Mij maakt het niet uit. Daar kijk ik niet naar. Laat mij eerst maar eens zien hoe het er bij hem thuis aan toegaat. Als zijn kinderen blij naar hem toekomen na een lange dag zonder hun vader en zijn vrouw zich veilig en geborgen voelt als hij haar weer in zijn armen sluit, dan weet ik het wel. Voor mij maakt het dan niet uit of ze hem bespotten op kantoor en er de raarste praatjes over hem de ronde doen. Want als hij het thuis voor elkaar krijgt, is hij ook in de wereld wie hij beweert te zijn.

Dean Dutton

Daily Light

Het lezen van de Bijbel brengt maar weinig vrucht als we hem haastig doorbladeren, terwijl onze gedachten zich elders bevinden. De bij verzamelt zijn honing niet door de bloem kortstondig aan te raken. Dat lukt pas als de bij lange tijd op de bloem blijft en naarstig op zoek gaat naar wat hij nodig heeft. Niet hij die het meest leest, maar hij die het Woord het meest opzuigt trekt er profijt van.

“Niet iedereen die zegt: ‘Heer, Heer’ zal het Koninkrijk der hemelen binnengaan, maar wie de wil van mijn Vader doet.” Ook Judas noemde Christus ‘Heer, Heer’ en toch verraadde hij Hem. Zo zijn er ook vandaag mensen die zich net zo gedragen.

* Mensen die Christus kussen en Hem toch verraden.
* Die Hem in hun woorden belijden, maar Hem in hun werken verloochenen.
* Die hun knie voor Hem buigen, maar Hem in hun hart verachten en Hem niet gehoorzamen. O, laat dat toch niet van jou gezegd worden.

Thomas Brook (1608-1680)

Klik hier voor een korte Bijbelstudie uit de DailyLight

Uit het archief van Spurgeon

“Heer, help me om U vandaag te verheerlijken.” Dit moet vandaag mijn gebed zijn. “Ik ben arm, Heer, maar helpt U mij om U groot te maken door mijn tevredenheid; ik ben ziek, help me om U eer te geven door mijn geduld; ik heb talenten, help me om U te verheerlijken door ze voor U te gebruiken; ik heb tijd, help me om die te besteden op een manier die U welgevallig is; Ik heb een hart om te voelen, laat dat hart geen andere liefde voelen dan de Uwe, laat het gloeien met geen andere vlam dan genegenheid voor U; ik heb een hoofd om mee te denken, help me om aan U te denken; Gij hebt mij voor iets in deze wereld gezet, laat me zien wat dat is en helpt U me om Uw doel voor mijn leven te verwezenlijken.

Uit de schatkist van het verleden

De evangelist Dwight Moody zou eens campagne gaan voeren in Engeland. Een oudere dominee protesteerde: “Waarom hebben we deze ‘meneer Moody’ nodig? Hij is ongeschoold, onervaren en jong. Wie denkt hij eigenlijk dat hij is? Denkt hij misschien dat hij het alleenrecht heeft op de Heilige Geest?”

Een jongere, wijzere voorganger stond op en antwoordde: “Nee, maar de Heilige Geest heeft wel het alleenrecht op meneer Moody en daarom is het goed als hij in onze kerk preekt.”

Moody zei later: “Ik geloof stellig dat op het moment dat onze harten leeg zijn van trots, egoïsme, ambitie en alles wat in strijd is met Gods wet, de Heilige Geest elke hoek van onze harten zal vullen. Maar als we vol zijn van verwaandheid en de wereld, is er geen ruimte voor de Geest van God. We moeten eerst leeggemaakt worden voordat we gevuld kunnen worden.”

 Een glimlach …

Na een Bijbelstudie vroeg een man of hij mocht vertellen hoe hij tot het geloof was gekomen. Natuurlijk wilde iedereen er graag over horen!

“Ik was zakkenroller voordat ik geloofde,” zei hij. “Op zekere dag zag ik op straat een man voor me lopen met iets diks in zijn zak. Ik dacht dat het beslist een goed gevulde beurs moest zijn. Na korte tijd had ik mijn buit te pakken en liep ik tevreden naar huis om mijn nieuwe schat te onderzoeken. Maar toen ik thuiskwam zag ik tot mijn ontzetting dat het helemaal geen beurs was, maar een bijbel. Ik gooide het ding in woede in een hoek en probeerde er niet meer aan te denken. Toch was ik nieuwsgierig naar wat er nu eigenlijk in dat boek stond geschreven. Dus uiteindelijk raapte ik het boek op en begon er in te lezen. Ik was verrast door wat ik las en nu ben ik een gelovig mens. En dat allemaal dankzij deze bijbel.” Terwijl hij het zei zwaaide hij met een zwart leren bijbeltje.

“Laat me dat eens zien,” zei een oude man die geïnteresseerd had geluisterd. Toen hij het bijbeltje aan een nader onderzoek onderworpen had zei hij geroerd: “Dit was mijn bijbeltje. Hier, mijn naam staat er nog in!”

Jezus zei: “Mijn Woorden zijn leven.”

Het Woord van God is niet zomaar wat tekst op een bladzijde. Het is de kracht van God.

Dat is grappig 

Een Jood en een Christen hadden eens ruzie over de aspecten van hun religie. De Joodse man zei: “Jullie hebben duizenden jaren lang dingen van ons afgepakt.”

“O ja?” antwoordde de Christen. “Zoals wat?”

“De Tien Geboden bijvoorbeeld,” zei de Jood.

De Christen knikte instemmend en zei: “Daar heb je misschien wel gelijk in, maar je zult moeten toegeven dat geen enkele Christen de tien geboden ook gehouden heeft.”

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier