Maandag 5 augustus 2024

Gebed

Heer, ik sta aan de kust en kijk uit over het eindeloze water. Wat een kracht, wat een schoonheid, wat een heerlijkheid als ik besef dat Uw liefde voor mij en mijn naaste nog veel groter en weidser is dan de oceaan die ik aanschouw. De eeuwigheid is voor mij te groot om te begrijpen of te bevatten en zo is dat ook met Uw liefde. Ik weet niet waar Uw liefde begonnen is en ik kan ook niet zeggen waar hij eindigt. Uw liefde is eeuwig en alles overkoepelend.

De wereld stampt op Uw liefde, lacht om Uw heilige mysteries en spot met Uw kruis, maar het is onze redding, onze hoop en onze toekomst.

U verlaagde Uzelf om tot ons te komen; U, de Koning van de hemel werd een aards mens. Uw liefde uit zich in Uw tranen en vrijwillige dood aan het kruis. En nu toont U Uw zorg en compassie door mij te begeleiden met Uw genade en Uw herdersstaf die mij beschermt en op de juiste weg houdt.

Uw onderricht is de stem van de liefde.
Uw stilte is de rust van de liefde.
Uw geduld is de ingetogenheid van de liefde.
Uw gehoorzaamheid is het werk van de liefde.
Uw lijden is de barenswee van de liefde.
Uw kruis is het altaar van de liefde.
Uw dood was het brandoffer van de liefde.
Uw opstanding is de triomf van de liefde.
Uw hemelvaart is de troonsbestijging van de liefde
Uw voorspraak in de hemel is het gebed van de liefde.

Dank U, hemelse Vader dat U mij onderwijst en mij de ogen opent. Zo diep, zo uitgestrekt, zo grenzeloos is de oceaan van Uw liefde. Helpt U mij vandaag om mijn hand in die van U te leggen en U met vreugde te volgen.
Amen

Octavius Winslow

Een dame die altijd op zoek was naar mooie dingen uit de natuur bracht eens op een gure herfstdag een stuk mos mee van een berghelling. Ze vond de vorm mooi en ze was in het bijzonder gefascineerd door de structuur van het plantje, maar verder betekende het niet veel voor haar. Ze legde het achteloos in de vensterbank van haar huisje en vergat het daarna. Maar in de weldadige warmte van haar huiskamer gebeurde er iets wonderlijks. Uit de schoot van het mos ontsproot een veelheid aan zoete, tere lentebloemen. Prachtig gewoon. Geen oog had ze eerder in het mos gezien of verwacht dat zoiets kon gebeuren. De zaden hadden daar de hele zomer gelegen, wachtend op het juiste klimaat om tot bloei te komen en hun schoonheid aan de wereld te tonen.

En zo zijn er ook vele levens, die net als dat stukje mos ergens weggestopt liggen en ongezien blijven.

Ze leven in de kille, liefdeloze atmosfeer van deze wereld vol egoïsme, verdriet en strijd, ze worden niet beroerd door ware genegenheid. De schoonheid die in hen verborgen ligt, komt nooit naar buiten. Toch hoeven ze alleen maar aangeraakt te worden door de warmte van tedere sympathie en dan gebeurt er iets wonderlijks. Door oprechte liefde en warmte komt zo’n leven tot bloei en verschijnt er een schoonheid die niemand voor mogelijk had gehouden.

De wereld heeft niets zo hard nodig als het leven en de liefde van Christus, die door menselijke harten en handen wordt uitgestort op de sombere gezichten van mensen die zonder hoop door de wereld gaan. We hebben niet meer kerken nodig, meer geld of betere organisaties, maar meer levende christenen met de gezindheid van Christus, wier verlangen het is om de wereld met Gods liefde aan te raken in persoonlijke, zelf vergetende dienstbaarheid.

Uit: Glimpses through the Window of Life

Deze week nieuw op de site

Stel je de hof van Eden eens voor. Alles was er goed. Adam vond Gods aanwezigheid heerlijk en God verontrustte hem in het geheel niet. Als Adam Gods stem hoorde, was hij niet angstig. En toen ging het mis; de zonde sloeg toe.
Lees hier verder

De tweeëntachtig jaar oude Eloise zit in haar kamer in het verpleeghuis. Ze heeft Alzheimer. Ze weet nog wel hoe ze heet, maar ze herkent haar kleindochter niet meer.
Lees hier verder

Spreuk van de week

Wat lucht is voor de fysieke natuur van ons mensen, is de Heilige Geest voor onze geestelijke natuur. Zonder lucht kan ons lichaam niet leven en zonder de Heilige Geest is er dood in onze ziel.
Abraham Kuyper

Laat de dag een gezegende doop ondergaan door je eerste uren en gedachten in de schoot van God te leggen. Het eerste uur van de ochtend is het roer van de dag.
Henry Ward Beecher

Als je als teamspeler moet doen wat verkeerd is, dan zit je in het verkeerde team.
Charles Swindoll

Het gebed is de som van onze relatie met God. We zijn wat we bidden. De mate van ons geloof is de mate van ons gebed. Ons vermogen om lief te hebben heeft alles te maken met ons vermogen om te bidden.
Carlo Carretto

Om over na te denken

We zijn geneigd om Bijbelse principes te zien als een recept voor succes. Maar zo werkt het niet. God heeft de Bijbel niet geschreven als een kookboek vol recepten voor onze levenssituaties. Wij denken graag dat als we bepaalde geestelijke ingrediënten bij elkaar stoppen en ze een paar uur laten bakken in Gods oven, er ook een gewenst resultaat komt. Zo’n theologie bestudeert de stukjes en beetjes van het leven met als doel ons te helpen ons verhaal beter te vertellen. Maar het gaat helemaal niet om ons. God wil graag Zijn verhaal vertellen met ons leven. Een van de belangrijkste waarheden over ons leven is ook een waarheid die we gemakkelijk negeren: We dragen het beeld van God. We zijn dus geroepen om Zijn verhaal te vertellen met ons leven en niet om ons verhaal te vertellen met Zijn middelen. Dat is iets heel anders.
Larry Crabb

Een klein jochie vertelde eens een leugen om zo zijn krantjes beter te kunnen verkopen. De kwestie kwam ter sprake op de zondagschool en de lerares vroeg de kinderen: “Zouden jullie een leugen vertellen voor een paar euro?”

“Nee, juf,” antwoordde een van de jongens beslist.

“En voor tien euro?” vroeg de lerares daarop.

De jongen schudde zijn hoofd en zei nog steeds met een besliste toon: “Nee, juf.”

“En… voor duizend euro?”

De jongen was onthutst. Duizend euro, dat was even een bedrag. Wat zou je daar veel mee kunnen kopen. Maar terwijl hij nadacht, riep een andere jongen achter hem uit: “Nee, juf. Ook voor duizend euro niet.”

“Waarom niet?” vroeg de lerares.

“Omdat,” antwoordde de jongen, “als de duizend euro op is en alles weg is, de leugen nog steeds blijft. Die blijft altijd en dat wil ik niet.”

In het verhaal van de toren van Babel staat beschreven dat God Zelf kwam kijken om te zien wat de mensenkinderen aan het doen waren. Dat is op zichzelf niets bijzonders, want dat doet Hij altijd en wanneer Hij onze werken bekijkt ontsnapt er niets aan Zijn aandacht. Hij kijkt uiterst nauwkeurig naar de manier waarop wij de toren van ons leven bouwen en Hij test dan de fundamenten die we hebben aangebracht.

En dan komt Zijn grote hand, de hand waarin de stormwind verborgen ligt, de grote palm waarin alle sterren van de hemel zijn verzameld, en Hij legt die op ons bouwwerk om te zien waaruit het is opgebouwd. Verschrikkelijk is die dag voor de slechte mens die God heeft verworpen, want als het fundament slecht is, zal het hele bouwwerk in elkaar storten.

Gods kinderen bouwen anders. Als wij onze torens bouwen in de overtuiging dat elke steen ervan zal worden beproefd door Gods kracht en in de overtuiging dat we bouwen voor Gods Koninkrijk en niet voor ons eigen koninkrijk, leggen we het juiste fundament en bouwen we volgens een rechtvaardig plan. Wees ervan overtuigd dat God komt kijken naar elk werk dat we doen en iedere steen die we leggen en dat alles getest zal worden. Iedere onzuiverheid komt aan het licht. Werk dus oprecht, enthousiast en vol liefde voor God zodat jouw toren mag stralen met de boodschap dat God, God is en dat wij slechts mensen zijn.
Joseph Parker

Hij hoeft ons niet op een ander veld met betere omstandigheden te planten. Echt niet. We moeten groeien waar we zijn, met de omstandigheden die ons omringen. Hij laat Zijn zon schijnen en Zijn dauw op ons vallen en verandert de dingen die voorheen onze grootste hindernissen waren in gezegende middelen voor onze groei. Geen enkele moeilijkheid kan Hem verbijsteren. Geen fouten uit de voorbije jaren, geen schijnbare droogte van je innerlijke levensbronnen en zogenaamde onvolmaaktheid in jouw leven zal het werk dat Hij voor ogen heeft kunnen ontsieren. Leg jezelf volledig in Zijn handen en laat Hem Zijn gang gaan met jou.
Hannah Whitall Smith

Uit het archief van Spurgeon

Wist je dat je uren in de Bijbel kunt lezen zonder er iets aan te hebben? Je kunt de Bijbel voortdurend met je meesjouwen zonder er ook maar iets uit te leren. Je leert alleen iets uit het Woord als je verlicht wordt door de Geest van God. Als God verschijnt, stralen de woorden als sterren. Dan lijkt het boek gemaakt te zijn van zuiver bladgoud. Elke letter schittert dan als een diamant. Lees de Bijbel samen met de Geest van God. Dan wordt het een “verlichte Bijbel” die je leven verandert door de uitstraling van de Heilige Geest. Maar als je de Bijbel leest zonder de Geest, staan de farizeeërs aan de deur om je uit te nodigen om je bij hen aan te sluiten.

Vraag aan God om je te helpen en zeg: “O Heer, verlicht mijn hart: Schijn erop, want ik kan Uw Woord niet begrijpen, tenzij U mij verlicht.”

Blinde mensen kunnen de Bijbel nog met hun vingers lezen, maar blinde zielen kunnen dat niet. We hebben een licht nodig om de Bijbel bij te lezen, want de wereld is donker. Jezus is het licht van de wereld.

 Daily Light

De Schrift is een gouden epistel, geschreven door de Heilige Geest en naar ons gezonden vanuit de Hemel! De Schrift toont ons niet alleen onze fouten, onze ijdele gedachten, ons ongeloof en onze donkere vlekken, maar wast ze ook weg.

De Schrift is als een wapenkamer, waaruit we het geestelijk geschut kunnen halen om tegen satan te vechten. Toen onze Heiland door de duivel verzocht werd, haalde Hij Zijn wapens uit de Schrift en zei Hij telkens weer: “Er staat geschreven!”

De Schrift is een wondermiddel en een medicijn voor de ziel.

  • Hij geneest de doofheid van hart,
  • Onze hoogmoed en
  • Onze ontrouw.
  • Hij is als een tuin vol geneeskrachtige kruiden waar we een tegengif kunnen vinden om het gif van de zonde uit ons leven te verdrijven.

De Schrift is de enige norm voor ons gedrag, en bevat de regels waarmee we ons leven moeten inrichten.

Het Woord is een geestelijke tuin en de beloften zijn als de geurige bloemen of specerijen. Het is de plaats waar God met ons wil wandelen.

De Schrift is een hemels elixer en geeft troost en kracht in het uur van benauwdheid.

Het Woord in ons hart is een preventief middel tegen de zonde. Zoals iemand een tegengif bij zich draagt als hij in de buurt van een besmette plaats komt, kunnen we het Woord in ons hart houden als een heilig tegengif om ons te behoeden voor de besmetting van de zonde.

Wanneer we de heilige Schrift lezen, laten we dan naar God opkijken voor een zegen en bidden dat God Zijn genade toont.

Gods Geest, door de Schrift, kan goud verkrijgen uit het meest koppige hart.

Klik hier vooreen korte Bijbelstudie uit Daily Light

Uit de schatkist van het verleden

Toen een Romeinse keizer eens terugkwam van een veldslag drong een klein meisje zich door de samengestroomde menigte heen en rende op de praalwagen van de keizer af. Daar was een stevige wacht niet van gediend. Hij greep het kind stevig vast en schreeuwde: “Wegwezen, kind. Dat is de keizer en daar mag jij niet naartoe.”

Maar daar, op haar beurt, was het meisje niet van gediend en ze trapte de boze wacht hard tegen zijn schenen en zei: “Loslaten. Dat mag voor jou dan wellicht de keizer zijn en jij mag ongetwijfeld niet naar hem toe, maar ik wel. Die man is mijn vader en ik mag altijd bij hem komen.”

Zo is dat ook met onze hemelse Vader. De deur naar Hem staat altijd open en wij zijn welkom, ook al schreeuwt de duivel dat we niet naar Hem toe mogen rennen.

Een glimlach …

Het is belangrijk om de juiste woorden te spreken. Woorden hebben kracht en kunnen een mens opbouwen of afbreken. Ook de Bijbel heeft heel wat over onze spraak te melden en het is belangrijk dat wij leren hoe wij onze mond moeten gebruiken.

Iemand zei eens: “Er zijn twee dingen die een mens zou moeten leren. Hoe hij zijn mond moet houden en hoe hij die moet opendoen.”

De volgende anekdote gaat daarover: Het gebeurde eens dat de koning een vreselijke nachtmerrie had. In zijn droom vielen al zijn tanden uit en de koning bleef achter als een kwijlend individu waar niemand nog respect voor had. Hij vroeg direct aan zijn waarzegger om de droom uit te leggen. Die wist wel wat de droom betekende.

Met een sombere klaagstem zei hij: “O Koning. De droom betekent dat al uw familieleden lang voor u zullen sterven. U zult alleen achterblijven.” Daar was de Koning niet van gediend. Dat was een boodschap die hij niet kon gebruiken. Resoluut werd de man ontslagen en toen werd er een andere waarzegger aangesteld om de droom uit te leggen.

De man glimlachte en zei verheugd: “Goed nieuws, Koning. De droom betekent dat u een lang leven beschoren is. U zult zelfs langer leven dan al uw familieleden.” Dat beviel de koning heel wat beter en de waarzegger werd rijkelijk beloond voor zijn woorden. De droom had nog steeds dezelfde betekenis, maar de ene uitleg was in een beter jasje gestoken dan de andere.

Dat is grappig

Een lerares vroeg de kinderen in haar zondagsschoolklas: “Kinderen, luister eens goed. Als ik mijn huisje en mijn auto nou eens zou verkopen, en al het geld dat ik daarmee verdien aan de kerk zou geven, zou ik dan in de hemel komen?”

“Nee, juf,” antwoordden de kinderen allemaal.

De lerares knikte tevreden en ging toen verder. “En als ik nou eens elke dag de kerk zou schoonmaken, de tuin van de dominee zou maaien, nooit meer een onaardig woord zou zeggen tegen een man die me altijd zo dwarszit, zou ik dan misschien in de hemel komen?”

Opnieuw was het antwoord van alle kinderen een volmondig: “Néééé.”

“Nou,” ging ze verder, “hoe kom ik dan in de hemel?”

Achter in het lokaal riep een jongetje van vijf uit: “Dat is niet zo moeilijk, juf. U moet natuurlijk eerst doodgaan!”

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier