Het wonder van genade

Ik herinner me dat ik eens vastzat in het verkeer en ik zag de bui al hangen. Ik moest mijn huurauto om vijf uur afleveren, maar dat ging me niet lukken. Dat betekende dus dat ik een forse boete zou moeten betalen en daar zat ik nu niet echt op te wachten. Toen ik tenslotte bij het verhuurbedrijf aankwam was ik 58 minuten te laat. Ik slingerde de autosleuteltjes boos op de toonbank en gromde: “Hoeveel extra?”

De vrouw achter het loket glimlachte vriendelijk en antwoordde: “Niets, mijnheer. Helemaal niets.”

“Hoe kan dat nou?” vroeg ik verbaasd. “Ik ben toch bijna een uur te laat?”

“Dat klopt,” zei ze weer, “maar er is een periode van genade. Die is precies een uur.”

Ik glimlachte opgelucht en vroeg haar toen: “Wat is dat eigenlijk, genade?”

Ze perste even haar lippen op elkaar. “Genade? Ik denk dat het betekent dat je, zelfs al moet je eigenlijk betalen, dat toch niet hoeft te doen.” Dat is de beste definitie van genade die ik ooit heb gehoord. (Philip Yancey)

***

Het is niet zo makkelijk om de kracht van God en Zijn liefde in deze wereld te begrijpen, want in deze wereld gaat het doorgaans om presteren en kunnen, en wordt zwakte verworpen. Toch zegt God iets anders: “Dat Ik altijd bij u ben, is genoeg. Wanneer u zelf zwak bent, kan mijn kracht zich ten volle ontplooien.” *

Niemand ontdekt de ware liefde van God op momenten van kracht. We komen God pas tegen als wij zwak zijn, verloren en hulpeloos. Pas op die momenten gaan wij Zijn liefde en plan voor deze wereld beter begrijpen.

 

 

Misschien juist wel daarom, door het aanvaarden van hulpeloosheid, is het geloof zo onacceptabel voor de wereld. Het ongeloof van de wereld raast dat het onzin is om je vast te houden aan de een of andere niet-bewezen Sinterklaas in een hemel, en dat je niet biddend op je achterste moet zitten, maar actie moet ondernemen om jezelf, indien nodig, bij je eigen veters uit het moeras te trekken.

Dat God ook het een en ander verwacht van Zijn kinderen is duidelijk, maar het is ook duidelijk dat eigen, menselijke kracht uiteindelijk altijd tekortschiet. Nog steeds is er geen enkel mens, hoe rijk, slim of machtig hij ook is, die aan het einde van zijn leven niet door dezelfde poort moet lopen. Nog steeds is er geen enkel mens die niet onderhevig is aan dezelfde wetten van een aftakelend leven van zonde, angst en verdriet.

En juist dan komt genade om de hoek kijken.

“Je bent Mijn kind,” zegt God, “Ik zal je nooit verlaten of je laten vallen als je Mij aanvaardt en naar het leven gaat kijken door Mijn bril.” Maar het klopt dat het pad dat God ons toont in de persoon van Jezus lijnrecht tegenover het pad van de wereld staat, en dat brengt inderdaad de nodige problemen met zich mee.

Toch is er geen enkel kind van God waar Jezus niet voor door het vuur zal gaan. Dat is het wonder van genade. Genade betekent dat God ons draagt terwijl wij niet sterk zijn. Genade betekent dat Hij met ons door de duisterste dalen van dit leven gaat en genade betekent ook dat Hij ook bij de poort van de dood onze hand nog steeds stevig vasthoudt en glimlachend tegen ons zegt: “Kom mee naar huis, Mijn lief kind. Ik heb je plaats al klaargemaakt en er staat je een geweldig welkom te wachten.”

Wie wil er nou niet met zo’n Herder door het leven gaan?

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier